Izlet sa Tasosa na ostrvo Samotraki

Izlet sa Tasosa na ostrvo Samotraki

Samotraki je jedno od grčkih ostrva sa dugom i zanimljivom istorijom. Ostrvo koje je poznato po tome što je skoro nepoznato.

Samotraki ostrvo poprilično je brdovito i okruženo sa svih strana predivnom i prozirnom morskom vodom. U suštini, mogli bismo reći da se ovo ostrvo sastoji samo iz usamljene planine Fengari i vode koja je zapljuskuje. Glavni grad ostrva nosi isto ime, Samotraki ili Hora.

Do ostrva nagrađenog zbog svoje posebnosti ne postoje direktni letovi. Prevoz koji traje oko 2,5 sata kreće iz Aleksandropolisa i to je jedini način da se do ostrva stigne. Moguće je doploviti jedrenjacima, na ostrvu postoje dve luke, Kamariotisa i Terma, kao i nekoliko finih uvala gde možete lako usidriti vaš brod.

https://www.youtube.com/watch?v=opmRabpNS64

Dva glavna mesta na ovom ostrvu su Hora i Kamariotisa. Sasvim normalna dva grada, u kome većina vaših želja kao turiste može biti ispunjena. Hora je mesto poznato po gusto načičkanim kućicama na brdu, grad koji ide u visine. Hora je gradić koji se s mora skoro uopšte ne vidi. Grad je građen tako da ga sa pučine ne primete pirati koji su u potrazi za pljačkanjem često rušili i palili sve pred sobom.

Ono što iskusni posetioci ovog mesta često rade je da iznajme auto za avanturu po ovom ostrvcetu.
Ako ste sami mobilni, bilo automobilom ili biciklima, možete doživeti divljinu Samotrake u njenoj celovitosti. Bogatstvo ovog ostrvceta od celih 180 kilometara kvadratnih leži u njegovoj prirodi. Mnogo malih jezera, vodopada od kojih staje dah, šuma, plaža i brdovitih pejzaža čekaju da budu istraženi. Jedna od popularnijih plaža je Pahia Amos, plaža sa krupnijim, grubljim peskom. Poznata je još i plaža Vatos, no nju posećuju uglavnom samo nudisti.

Samotraka, ostrvo, grcka, skulptura, Luvr
Nika sa Samotrake

 

 

 

 

 

 

 

Na ovom mestu nađena je poznata skupltura Nike od Samotrake, grčke boginje pobede i na ovom mestu se nalazi Svetilište velikih bogova. Nika, jedna od najvažnijih antičkih skulptura danas se čuva u Luvru.
Impresivno i zadivljujuće je svakako Svetilište velikih bogova. Ostaci govore o veoma važnoj i impozantnoj građevini koja je bila verski centar nekadašnje Trakije. Pozicioniran u kanjonu Fengarija čini celu priču još upečatljivijom.
Terma je glavni centar za sve one koji žele da se okupaju u grčkim termalnim vodama, isprobaju rustikalne bazene, tople đakuzije ili klasična rimska kupatila. Posle opuštanja, put vas vodi opet u avanturu. U blizini Terme nalaze se predivni vodopadi – Kria Vatra i nešto dalje vodopadi Kanjona Fonias.

Fonias (“ubica” na grčkom), ali ne paničite od imena. Staza koja vodi do prvog jezera i vodopada je vrlo laka (20-30 minuta šetnje i to ravno). Za drugi vodopad je mnogo teži put (bez penjanja). Za treći vodopad, put postaje sve teži. Vi odlučite kada ćete stati.

Kria Vatra (“staro malo jezero”) je takođe vodopad koji ne treba propustiti. Staza vodi do malog jezera, ali tu nećete naći vodopad. Morate proći kroz jezero i onda ćete naići na nekoliko vodopada. Budite oprezni dok se krećete, jer staze su vlažne i klizave. U blizini se nalazi se još jedan put koji vodi do još lepšeg jezera sa vodopadima, ali ga je teže savladati i to je samo za prave avanturiste.

Samotraki je posebno atraktivno kao destinacija za godišnji odmor među takozvanom hippi populacijom. Pored razvijenih turističkih centara na komšijskim ostrvima Tasos i Lezbos, Samotraki je ostao kao nebrušen dijamant u turističkoj ponudi Grčke. Međutim, sve češće se i sa ovih ostrva organizuju jednodnevni izleti do Samotrakija pa je tendencija da ovo ostrvo ostane takvo kakvo je sada, mala. Samotraki je još uvek većinom neistraženo, divlje i manje posećeno mesto. Pravi raj za sve one koji žele da izbegnu gužve, masovna turistička mesta i bilo kakva poznata lica. Idealno mesto za one avanturistickog duha i za sve one koji žele svoj istraživački duh da zadovolje i da tišinom napune baterije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 1 =