Plaže

Plaže

Najlepše plaže ostrva Tasos

 

Tasos je najsevernije ostrvo Grčke smešteno u Egejskom moru. Poznato je kao ”zeleno ostrvo“, ili “plutajuća šuma” zbog bujne vegetacije koja ga prekriva. Pored zelenila i blage klime tokom čitave godine, poznat je i po mnogobrjinm plažama. Neki kažu da ih ima toliko da se ne mogu prebrojati, neki kažu da ih ima preko 50, ali jedno je sigurno- na Tasosu svako može pronaći idealnu plažu za sebe; jer ima i onih peščanih, i kamenitih, uređenih, divljih, malih, prostranih… Za svačiji ukus po nešto. Mi ćemo vam predstaviti neke, po nama najlepše plaže na ostrvu.

tasos plaze

Mermerna plaža (Saliara) – 4km od Makrijamosa

Makriamos plaža  – 2km istočnom obalom od Limenasa

Golden beach – oko 40km od Potosa, istočnom obalom i 14km od Limenasa

Paradise beach – 30 km od Potosa ili 24km od Limenasa

Aliki plaža– 20km od Potosa istočno

Psili Amos plaža  – 7km od Potosa istočno

Notos plaža – 1,5km od Potosa istočnom obalom

Pahis plaža – 10km od Limenasa zapadno i 42km od Potosa

Atspas plaža – 7km od Limenarije prema Prinosu

Tripiti plaža – 2,5km od Limenarije na zapadu

 

Mermerna plaža, poznata je i pod imenom Saliara, nalazi se na 7km od glavnog grada Tasosa- Limenasa i na 4km od plaže Makriamos , na severoistoku ostrva. Razlikuje se od ostalih plaža na ostrvu , jer je prekrivena mermernim belim kamenčićima, koji pored toga što doprinose da boja mora poprima neverovatne nijanse plave boje, ostaju hladni i na visokim temperaturama tokom leta.

Do plaže možete doći kolima, ali ne baš tako pristupačnim i uređenim putem, pa mnogi biraju drugu opciju, a to je vožnja brodićem od Limenasa.

 

Makriamos plaža, nalazi se na 2km od glavnog grada Limenasa. Makriamos je jedina plaža na ostrvu gde se naplaćuje ulaz. Cena ulaznice za odrasle je 3 Eur, a za decu do 12godina 1,5Eur. Uz plažu se nalazi i jedan od najpoznatijih hotela na ostrvu Makriamos Bungalovi gde se nalazi veliki broj sadržaja za decu, ali i za odrasle, pa je plaža idealna za porodice sa decom. Sama plaža je peščana, sa postepenim ulaskom u vodu, a u zaleđu je gusta borova šuma.

golden beach tasos
Golden Beach (Photo credit: ronsaunders47 via Visualhunt / CC BY-SA)

Golden Beach , odnosno Zlatna plaža, ime je dobila upravo po boji finog, sitnog peska kojim je prekrivena. Ovo je ujedno I najveća plaža na Tasosu. Nalazi se 14km od glavnog grada Limenasa, na istočnoj obali I na oko 45km od Potosa. Voda je kristalno čista, postepen je ulazak u vodu,  a uz plažu ima dovoljan broj taverni i kafića gde možete napraviti pauzu uz neki od lokalnih speciajliteta, ili uz neki osvežavajući napitak. Na plaži je takođe dostupno bavljenje raznim sportskim aktivnostima.

 

Paradise Beach, odnosno Rajska plaža nalazi se na 24km od Limenasa i na oko 30km od Potosa. Fin, sitan, beli  pesak , kristalno prozirna voda čine da se na ovoj plaži osećate baš kao u raju. Ova plaža je poznata I po dugom plićaku od oko 30m I uvek prisutnim talasima koji čine boravak mnogo zanimljivijim. Levi deo plaže je nudistički deo, dok je desni deo predviđen za one koji ipak ostaju u kupaćem. Na plaži se nalaze I restoran I kafić, tako da ne morate da brinete gde ćete napraviti popodnevni predah.

Ono što je problematično jeste prilaz plaži, koji nije baš idealan, jer je u pitanju zemljani put, koji je dosta strm I uzak, pa mnogi svoj automobile parkiraju uz proširenje na magistrali, pa ostatak puta do plaže prepešače.

aliki plaza
Aliki plaža (Photo credit: ronsaunders47 via Visualhunt / CC BY-SA)

Aliki plaža nalazi se na nekih 20km istočno od Potosa, na jugoistoku ostrva. Plaža je peščano-šljunkovita, postepen je ulazak u vodu, a voda je kristalno čista, smaragdne boje,  pa je plaža jedna od omiljenih kod porodica sa malom decom. Takođe je  okružuju masline I borovi, a u neposrednoj okolini nalaze se arheološka nalazišta. Pored kopnenog puta, do plaže možete doći I brodićem.  Jedina mana plaže Aliki jeste neprestana gužva na njoj tokom čitave sezone.

 

Psili Amos plaža nalazi se 7km istočno od Potosa. Iako nije najpoznatija svakako spada u deset najlepših plaža na ostrvu. Plaža je peščana, sa specifičnim  peskom, a voda je izuzetno čista, ulazak u vodu je postepen. Sa desne strane plaže nalaze se stene gde oni radoznali mogu da istražuju, a oni koji žele malo pasivniji odmor mogu jednostavno da uživaju u sunčanju na stenama. Na ovoj plaži ima dosta sadržaja za mlađu populaciju, jer se na njoj nalaze kafići koji organizuju žurke, kao I Pena Party tokom avgusta.

 

Notos Plaža nalazi se na 1,5km istočno od Potosa. To je mala uvala, plaža je peščana, nema dodatnih sadržaja, sem mogućnosti iznajmljivanja ležaljki, što opet nije obavezno. Ulazak u vodu je postepen, a voda je kristalno čista, što je slučaj na celom ostrvu. Prilaz do plaže je strmiji I neuređen, u pitanju je zemljana staza koja od magistrale vodi do plaže, pa je prilaz do plaže moguć samo pešaka.

pahis plaza tasos
Pahis plaža (Photo credit: Gabludlow via VisualHunt.com / CC BY-NC-ND)

Pahis plaža nalazi se 10km od Limenasa I oko 40km od Potosa, na severozapadnoj obali ostrva. Plaža je najpoznatija po prirodnom hladu, peščana je I ulazak u vodu je postepen. Na plaži se nalazi jedan restoran I dva kafića.

 

Atspas Plaža nalazi se 7km od Limenarije , prema Prinosu, na zapadnoj strani ostrva kod mesta Skala Marion. Reč je o maloj peščanoj plaži, sa čistom vodom I plićakom, što je čini jednom od omiljenih kod porodica sa malom decom. Kažu da je na njoj najlepši zalazak sunca, pa bismo vam preporučili da to I potvrdite, ukoliko do sada niste.

 

Tripiti plaža nalazi se na 2,5km od Limenarije  na zapadnoj obali ostrva. Plaža je velika I široka, sa desne strane je sitan šljunak, a ostatak plaže je šljunkovit, ulazak u vodu je kamenit. Plaža je idealna za plivače, ronioce I sve one koji su u potrazi za mirom I opuštanjem, daleko od gužve.

 

Pored ovih plaža koje smo izdvojili, trebalo bi posetiti i plaže: Kekes, Giola, Arsanas,  Papalimani, Roso Gremos, Glifoneri, La Scala, San Antonio.