Ostrvo Tasos – zašto tamo letovati?

Ostrvo Tasos – zašto tamo letovati?

Ostrvo Tasos – najsevernije grčko ostrvo, svake godine sve je popularnija turistička destnacija. Toplo je preporučujemo porodicama sa decom, parovima koji traže romantične plaže za uživanje. Možemo ga preporučiti i mladima koji uživaju u provodu i zabavi.

Tasos po mnogima ima najlepše plaže, prelepo tirkizno more i prelepu priodu. Pored turizma poznat je po belom mermeru. Pčelarstvo je veoma važna delatnost na ostrvu ali i po izuzetno kvalitetnom maslinovom ulju. Najbolji suvenir koji možete doneti sa ostrva Tasos je med od crnog bora ili bočica maslinovog ulja.

Najatraktivnija mesta su glavni grad Limenas na severu ostrva, zatim Limenarija i Potos. Ukoliko na put niste krenuli automobilom, rentajte auto i krenite u avanturu.

ostrvo tasos

Izleti

Šteta je da odete na ostrvo Tasos, a barem jedan dan ne odete u obilazak ostrva i najlepših plaža. Odličan način da iskoristite jedan dan na Tasosu je da krstarite oko ostrva. Postoje fenomenatni izleti na kojima ćete upoznati sve čari ovog magičnog ostrva.

Obilazi se nekoliko plaža, a polazci su iz Limerije ili Potosa. Plovi se prema jugu do Aliki plaže, po mnogim jedne od najlepših fabriku zlata „Iris Gold“, Manastir Svetog Arhangela Mihaila kao i antički grad Aliki. Predviđena je pauza za ručak i kupanje na čuvenoj Zlatnoj plaži (Golden Beach). Obilazi se i selo Panagia, uz posetu crkvi Presvete Bogorodice, kao i poseta glavnog grada Limenasa. Tu je još nekoliko izleta koji mogu da vam upotpune dozivljaj.

Potos

Mesto Potos je najpopularnije odredište za porodice. Odlikuje ga gradska peščana plaža sa postepenim ulaskom u more, opremljena ležaljkama, suncobranima i mnogim beach barovima. Tu su različite mogućnosti za vodene sportove. Sve je na dohvat ruke: plaža, brojni restorani, kafići, marketi, prodavnice suvenira i odeće.

U večernjim satima prošetajte uz obalu i sam centar mesta. Mnogo je odličnih restorana sa tradicionalnom kuhinjom. U blizini je i mestašce Pefkari. Pefkari su zapravo dve velike uvale koje razdvaja stenoviti špic. Mesto odlikuje borova šuma, smeštajni kapaciteti i internacionalni kamp u pozadini.

Limenas

Limenas poznat i kao grad Tasos predstavlja glavni grad smaragdnog ostrva Tasos. Sem što je glavni grad, on je i glavno pristanište – to je veze između Tasosa i grčkog kopna. Severni deo ostrva veoma je lep, okružen gustom vegetacijom, planinama prekrivenim borovom šumom i maslinicima što daje slikovit prizor.

Centar grada čini mnoštvo ispresecanih uskih ulica, prepunih taverni, restorana, kafea, kao i prodavnica, butika, suvenirnica i drugih radnji. U centru grada je i luka gde pristižu trajekti, te su stoga plaže smeštene levo i desno. Udaljenost od kopna je svega 8 km, pa samim tim vožnja trajektom iz mesta Keramoti do Limenasa traje oko 30 minuta.

Limenarija

U južnom delu možete posetiti i Limenariju koja ima prelepo šetalište uz obalu, sa mnoštvom restorana i kafica u kojima možete uživati. Ima dve plaže jednu manju peščanu u samom centru mesta i veću plažu u zapadnom delu grada. Ona je više peščano-šljunkovita i na njoj gotovo nikada nema neke veće gužve. Limenarija je za one koji vole malo opušteniji odmor.

(Jelena Simić)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − fourteen =