Smaragdno ostrvo Grčke

Smaragdno ostrvo Grčke

U potrazi ste za savršenim letovanjem za svoju porodicu? Volite Grčku, a želite da izbegnete gužvu u mestima koje turisti iz Srbije najradije posećuju? Preporuka je ostrvo Tasos.

Ostrvo se nalazi na najsevernijoj tački od svih ostrva u Grčkoj, te put do njega najkraće traje. Krase ga neverovatne lepote i magični predeli, očaravajuće peščane plaže, borove šume i maslinjaci. Osim divne prirode, Tasos ima da ponudi i mnoštvo sadržaja. Tu spada i fenomenalna hrana u lokalnim restoranima, ali i čuveno opojno grčko vino. Na ovom ostrvu možete imati bezbrižan i udoban odmor, čemu doprinosi i vedar duh stanovništva.

Dobrodošli na Tasos

Sa površinom od 390 km2 na kojoj se prostiru brda i četinarske šume, svaki posetilac može naći mesto za sebe i kutak za bekstvo od svakodnevnog života. Tasos prosto zavodi svojim prirodnim lepotama, te ga sa pravom nazivaju „Zeleno ostrvo“, „Šuma koja pliva“ ili „Smaragdno ostrvo“. Za ove nazive najzaslužnije je bogato rastinje kojim ostrvo obiluje. Mnoštvo borova, kedrova, hrastova i zelenog žbunja nešto je što će vas okruživati tokom vaše posete.

ostrvo

Tri mala ostrva

Ostrvo čini glavno ostrvo i još tri mala: Tasopulo, Kinira i Panagija. Stanovnici ostrva se bave turizmom, ribolovom, stočarstvom i uzgojem maslina, voća i žitarica, kao i proizvodnjom meda i vina. Ono što je karakteristično za ovo ostrvo je kristalno čisto i plavo more, kao i brojne lepe plaže i uvale. Na njima se možete kupati i uživati u prijatnom vremenu i blagoj klimi. Turisti najviše vole Zlatnu plažu popularnu zbog čistog, sitnog peska i tamne boje mora. Osim većih plaža pogodnih za one koji ne vole da eksperimentišu, tu su i skrivene plažice bez gužve. Njih vole da istražuju avanturisti željni mira i tišine.
Čiste plaže sa kristalno čistom vodom

Plaže

Tasos ima obalu dugačku 100km gde doslovno svako može pronaći nešto za sebe. Sa zapadne i istočne strane protežu se stenovite obale, prelepog pogleda, ali manje pristupačne za kupače. Sa druge strane, severna i južna obala obiluju peščanim plažama na kojima se možete sunčati i kupati tokom celog dana.

Na Tasosu možete uživati i u prelepom pogledu koji se pruža sa velikog broja vidikovaca pored puta. Asfaltna proširenja imaju male kućice sa stolom i klupama, gde možete napraviti predah i upijati sve lepote ostrva.

ostrvo

Blagodeti Tasosa

Kažu da je ovo ostrvo najbolje posetiti u kasno proleće ili rano leto, jer je tada temperatura najpogodnija. Bujna vegetacija, guste borove šume koje se spuštaju do plaža i čist vazduh sa visokih planinskih masiva utiču na to da se sa odmora vratite zdraviji i preporođeni. Interesantno je i da su noći na Tasosu izuzetno prijatne, čak i kad su dani vreli, što je uzrokovano brojnim krečnjačkim i mermernim stenama na okolnim planinama.

Brojni posetioci biraju upravo ovo ostrvo zbog magičnih plaža, bogate prirode, blage klime, gostoljubivih domaćina, ali i nezaboravnih zalazaka sunca koji će vas ostaviti bez daha. Svakako, preporuka je da prilikom posete istražite celo ostrvo i nikako ne propustite da posetite Limenas, Pefkari, Skala Potaimia, Potos i Limenariju.

Istorija Tasosa

Zaljubljenici u istoriju na Tasosu će imati priliku da čuju dosta interesantnih priča. On ima veoma bogatu istoriju, jer je često bio na meti raznih osvajača od kojih je svaki ostavio obeležja svoje kulture. Prve kolonije napravili su Feničani, a zatim pleme Telesikles. Kada je otkriveno da je Tasos bogat mermerom i zlatom počele su brojne opsade i eksploatacije rudnika. U antičko doba, bogatstvo mermerom, zlatom i drvenom građom dovelo je do rasta i napretka ove regije. Mermer sa Tasosa kroz istoriju se koristio za izgradnju brojnih skulptura i palata, a interesantno je da je upravo od njega izgrađena i čuvena Aja Sofija u Istanbulu.

U mitologiji, smatra se da je Tasos dobio ime po jednom od četiri sina feničanskog kralja Aginorasa, kog je otac poslao u potragu za otetom ćerkom jedinicom. Međutim, on se zaljubio u prirodne lepote ovog ostrva i potpuno omađijan njima odlučio da na njemu i ostane.

Turističke atrakcije

Prilikom posete Tasosu postoji nekoliko lokacija i znamenitosti koje nikako ne smete da propustite. Za ljubitelje prirode, tu su šuma Koca Orman i zaliv Nestosa sa bogatim rastinjem i retkim pticama koje krase ove predele. U planini Pageo uživaće oni koji vole istoriju i mitologiju, a u gradu Filipi očekuju vas brojne arheološke iskopine iz rimskog i vizantijskog vremena: antičko pozorište, velike zidine i paleohrišćanske bazilike.

Elefteri banja bogata je lekovitim blatom koje leči reumu, artritis i kožne bolesti, pa se tamo često okupljaju turisti koji žele da unaprede svoje zdravlje. A ako volite religijske građevine, tu su Hram Sv. Analipseos Sotiros i Crkva Device Marije. Manastir Svetog Arhangela Mihaila posebno se ističe svojom lepotom, jer je uklesan u visokoj litici. Specifičan je i po tome što se u njemu čuva i jedan od klinova kojim je Isus bio proboden na raspeću.

Šoping na Tasosu

Tasos je veoma atraktivna destinacija i za kupovinu tradicionalnih proizvoda. U ponudi su različiti začini, med i maslinovo ulje, ali i marmelada, likeri i slatko od voća. Posebno su na ceni čuvena vina sa Tasosa, koje je volela i sama Kleopatra, a najpoznatije je ono iz Kazavitija.

Gradovi Tasosa

Glavni grad Tasosa, i ujedno i najveća luka i kulturni centar ostrva, je grad Limenas. Ovaj gradić seoske arhitekture odlikuju brojne taverne, hoteli, prodavnice i čista netaknuta priroda. U njemu se nalaze i arheološka nalazišta, staro pozorište, ostaci starog trgovačkog centra Agore i ruševine antičkog hrama Dionisa.

Sledeće po veličini je mesto Limenarija, sa velikom plažom od peska i sitnih kamenčića. U ovom mestu možete pronaći mirnije taverne i restorane, ali objekte rezervisane za aktivniji noćni provod. Iznad Limenarije nalazi se stari, ali obnovljeni dvorac nemačkog grofa, specifičan po svojoj impozantnoj veličini i naočitoj arhitekturi.

Na Tasosu je veoma popularno i mesto Potos, verovatno zbog svoje dugačke peščane plaže i mnoštva sadržaja koje nudi. Ovde svako može pronaći nešto za sebe, jer su u ponudi brojni hoteli, kafići, taverne i prodavnice sa suvenirima koji se protežu duž obale.

One thought on “Smaragdno ostrvo Grčke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =