Najlepše istorijske znamenitosti Tasosa

Najlepše istorijske znamenitosti Tasosa

Tasos, pored prirodih lepota koje poseduje, može se pohvaliti i bogatom istorijom, imajući u vidu da je ostrvo manje površine (obim ostrva je oko 90 km). Da, to je ono ostrvo koje je poznato sa prefiksom ,,smaragdno’’, zbog zelenila gustih šuma (najviše borova i maslinjaka), a okruženo plavetnilom Egeja! A istorijskih ostataka, koji sežu još iz perioda antičke Grčke, mogu videti na nekoliko lokaliteta na ostrvu, uglavnom u priobalju. Čitajte dalje, ako želite da upoznate najlepše istorijske znamenitosti Tasosa.

Legenda o imenu

Svoj naziv duguje po staroj legendi. Prema njoj, feničanski kralj Aginoras je svoja četiri sina poslao na četiri strane sveta kako bi našli i vratili svoju sestru Evropu, koju je oteo Zevs, vrhovni grčki bog. Pretvorivši se u bika, prevario je feničansku princezu, i na svojim leđima je odveo na Krit. Prilikom potrage, jedan od prinčeva koji se zvao Tasos, zaslepljen lepotom ovog ostrva na koje je došao, odlučio je da na njemu i ostane. Ostrvo je po njemu i dobilo ime.

Postanak naseobina na Tasosu

Do VII veka pre nove ere, ostrvo je bilo kolonizovano upravo od strane Feničana. Tada je Telesikles sa Parosa, kada su se završili ratovi feničana i plemena iz Trakije, na jugu ostrva počeo graditi prvu naseobinu, na poluostrvcetu Aliki, čiji se ostaci mogu videti.. Tada su otkrili da je Tasos bogat mermerom i zlatom, zbog čega će kasnije biti eksploatisano.

Limenas

Limenas, glavni grad i luka ostrva, može dosta toga ponuditi za ljubitelje arheologije. U njemu se mogu videti ostaci antičkog grada, amfiteatar, akropolj… Iz tog razloga, ovde se nalazi i jedan od najboljih lokalnih arheoloških muzeja u Grčkoj, kog zaista vredi posetiti čak i ako niste veliki
ljubitelj istorije. U njemu se mogu videti eksponati koji sežu iz doba paleolita pa do Rimljana.

Teologos

Najpoznatija je statua visoka 3,5 metara – čoveka kako drži jagnje.
Teologos, varošica u unutrašnjosti ostrva (10ak km od Potosa), sa svojim starim kućama i građevinama (u tradicionalnom makedonskom stilu, sa kamenim krovovima) odiše pravim duhom prohujalih vremena. Mesto je, u jednom periodu bilo i glavni grad ostrva. Tokom boravka na Tasosu preporuka je doći u ovo mesto kako preko dana, tako i uveče na grčko veče.

Svakako, specijaliteti od jagnjetine su nešto po čemu je ovo mestašce takođe poznato. U avgustu svake godine, ovde se oživljavaju običaji tradicionalne Tasoske svadbe.

Manastir Svetog Arhangela Mihaila

Na jugu ostrva, na samim liticama iznad mora, nalazi se Manastir Svetog Arhangela Mihaila.
Pošto je metoh svetogorskih manastira, on je jedini koji mogu posetiti pripadnici oba pola. Ono po čemu je posebno interesantan, u njemu se nalazi klin kojim je Hristova desna ruka bila zapečaćena za krst prilikom raspeća. Slike ovog manastira sa morem u daljini su nešto najprepoznatljivije na Tasosu.

najlepše istorijske znamenitosti na tasosu

Ovo ostrvo je pravi mali muzej, kombinacija prirodnih lepota, bogate istorije i tradcionalnog gostoprimstva! Uživaćete, kako vi koji niste do sada bili, tako i oni koji mu se uvek rado vraćaju! Uživačete, kako u prirodi i plažama, tako i u atrakciji, koja se zove najlepše istorijske znamenitosti Tasosa.

9 thoughts on “Najlepše istorijske znamenitosti Tasosa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + 10 =