JOLA – PRIRODNI BAZEN NA TASOSU

JOLA – PRIRODNI BAZEN NA TASOSU

Jola je remek delo prirode, deluje kao svojevrsna nagrada grčkih Bogova ljudima.

Po grčkim legendama, Jola je ipak bila Zevsov poklon ljubljenoj Afroditi, pa je poznata i po nazivu Afroditina suza.

via GIPHY

U svakom slučaju, Jola, ostrvu Tasos je stvorena za rajska uživanja. Spada u pet najlepših svetskih prirodnih bazena. “Izgrađena” je na jugoistočnoj obali Tasosa, nekoliko kilometara od sela Astris. Jola je dugačka oko 20 metara, a široka je preko 15. Zatvara se kamenim terasama koje se kreću i do visine od 8 metara, stvarajući pogodne platforme sa kojih posetioci mogu skočiti i roniti u kristalno čistu vodu, koja se redovno osvežava talasima mora.

Iako je vizuelno zapanjujuće mesto za sunčanje i plivanje, Jola je pomalo beg iz prosečnog letovanja, smeštaj-plaža, smeštaj-grad i nije baš tako lako doći do njega. Ali izazov i prepreke su oduvek deo najlepšeg provoda. Postoje na skoro svim prodajnim mestima mape sa detaljnom rutom,kako da je pronadjete sami. Ukoliko Vam to ne odgovara, u svim gradićima na Tasosu postoje jahte i brodići kojima se organizuje izlet do Jole.

tasos, grcka, letovanje, odmor, more,
Thassos, Greece

Tasos je ostrvo na severoistočnom delu Egejskog mora. Jola se nalazi u osamljenom primorskom mestu oko 4 km od sela Astris. Većinu puta možete voziti, ali deo puta ćete morati sami peške da pređete kako bi stigli do Jole. Zato se obično turistima preporučuje da koriste organizovane izlete koji vode do ove lepotice.
Savetuje se da se na izlet do Jole u špicu sezone krene ranije ujutru i po mirnom moru, jer oko bazena ne postoji prirodna zaštita od sunca, a kada su jači talasi podigne se pesak sa dna bazena,pa je voda jako mutna. Tek posle dva dana mirnog mora, voda se razbistri i zablista u svom punom sjaju!
Ukoliko letujete na Tasosu,ne propustite priliku da vidite ovu čaroliju prirode isklesanu u kamenu.

One thought on “JOLA – PRIRODNI BAZEN NA TASOSU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + nineteen =