Destinacija Grčka – naša omiljena destinacija

Destinacija Grčka – naša omiljena destinacija

Kada poželimo da pobegnemo od svakodnevice, odmorimo slušajući talase, sunčamo se i uživamo na pesku, odemo na večeru i pojedemo dobar giros uz osmehe i ljubaznost domaćina, mi uvek biramo Grčku, jer to nam je omiljena destinacija.

A u daljem tekstu saznaćete zašto baš ova destinacija i čime nas je kupila zemlja, kojoj ostajemo lojalni već godinama unazad.

→Geografski položaj i klima

Krenućemo od samog geografskog polažaja Grčke, i prirodnog bogatstva koje shodno položaju i poseduje. Izlazi na Egejsko i Jonsko more, poseduje brojna prelepa ostrva koja fasciniraju stenama ili zelenilom borove šume u pojedinim delovima, peskovite plaže i tirkizna boja mora su samo jedan deo njene lepote. Pored primorskih raspolaže i planinskim regijama, koje su jako zanimljivog izgleda, gde svaka od njih ima neku svoju priču, koja će vas oduševiti. Klima je mediteranska, tako da kada god da posetite Grčku biće vam prijatno, jer letnji meseci su dugi i topli, idealni za kupanje, a zima je uvek blaža i podnošljivo hladna.

→Kultura, istorija i tradicija

Kada god posetimo neku zemlju, mi naravno želimo da upoznamo i njenu kulturu, a u Grčkoj je ona posebno naglašena, jer njen narod važi za takav da se tradicija poštuje, čuva i sa ponosom prezentuje. Grčka se smatra temeljom evropske kulture, koji je uticao na dalji razvoj civilizacije. Bila je i sedište brojnih kulturnih dešavanja, i važi za mesto gde su nastale i razvijale se filozofija, književnost, arhitektura i nauka. Sama arhitektura ukazuje na postojanje nekadašnje antičke grčke, a onda i brojni spomenici i crkve.

→Prelepa ostrva

ostrvo, grcka, letovanje, odmor, more, destinacija
Jedno od prelepih ostrva Grčke

Grčka poseduje oko hiljadu ostrva od kojih je 227 naseljeno i svako je lepo na svoj način. Krf, Rodos i Krit su najveća ostrva. Tu su i Tasos koji se izdvaja zelenilom borove šume i mirnoćom koju pruža, dok Zakintos oduševljava liticama koje ga okružuju i belim peskom, kao i dobrim noćnim provodom, onda Lefkada koja je prepoznatljiva po svetski poznatoj plaži Porto Kaciki, kao i brojna druga. Zajednička karakteristika svih ostrva jeste prelepo more, plaže i pesak.

→Fenomenalne plaže

Plaže su raznolike, peskovite, šljunkovite, sa belim peskom, ili neke sa drugačijom bojom vulkanskog peska. Neke su okružene zelenilom, neke stenama interesantnih oblika, tako da njihova raznolikost može zadovoljiti svačije ukuse. Ali ono što je evidentno, to je da se grčke plaže smatraju najlepšim svetskim plažama.

plaža, grčka, letovanje, more, odmor
Ušuškana…

→Gostoprimstvo domaćina

Naš narod je sa Grcima uvek imao lep odnos, tako da smo oduvek bili lepo dočekani od strane njih. Ljubaznost, pristupačnost, prijatan osmeh i lepe reči prilikom dočeka i pružanja usluga su nešto što stvarno prija i zato volimo da provodimo odmor okruženi takvim ljudima.

→Stvari koje se retko vidjaju

Postoje puno jedinstvenih stvari koje samo ovde možete videti, kao što je recimo planina Atos ili kako je još nazivaju Sveta Gora, na kojoj je sagradjeno oko 20 manastira i na kojoj je dozvoljen pristup samo muškarcima. Ili penjanje do destinacija poput čuvenih Meteora ili Akropolja i još puno toga.

meteori, grcka, letovanje, odmor, manastiri, oblizak
Posetite Meteore

→Odlična hrana

Giros naravno, kao nezaobilazni obrok u Grčkoj, brojni morski plodovi koje grci fenomenalno spremaju, Feta sir, masline i maslinovo ulje.

grčka, feta sir, masline, maslinovo ulje, paradajiz, krastavac
Grčka salata

One thought on “Destinacija Grčka – naša omiljena destinacija

  1. Prelepa zemlja…“It takes a lifetime for someone to discover Greece, but it only takes an instant to fall in love with her.” Henry Miller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =