Shopping

Shopping

Shopping na Tasosu

 

Ukoliko ste ljubitelj ozbiljnije kupovine u toku letovanja, Tasos nije prava destinacija za to.

maslinovo ulje

 

Marketi

 

Na Tasosu nema prodajnih objekata velikih trgovinskih lanaca, osim grčkog supermarketa Arvanitidis koji se nalazi kod glavnog grada Limenasa, na putu ka hotelu Makriamos Bungalovi i većeg supermarketa Latsouris koji se nalazi uz magistralni put kod Skale Rahoni. Ipak, nemojte da mislite da su ovo jedina dva objekta za snabdevanje na Tasosu. U svakom mestu na ostrvu postoje manji marketi, mesara, ribarnica, pekara, poslastičarnica, prodavnica sa suvenirima, medom, maslinovim uljem, opremom za plažu, obućom i odećom, kao i apoteka. Što je mesto u kom boravite veće, to je i broj prodavnica u njemu veći, a izbor naravno raznovrsniji. Ipak, ukoliko želite da obavite veću kupovinu po povoljnijim cenama preporučujemo da to uradite na kopnu, pre nego sto dođete na Tasos. To možete uraditi u nekom od Lidl supermarketa koji se nalaze na putu do Tasosa, a to su: Lidl kod Asprovalte i Lidl u mestu Hrisupoli. Do oba Lidla se dolazi lako, kada dolazite iz pravca Soluna autoputem ka Kavali, isključite se kod Asprovalte, i na narednoj raskrsnici skrenete desno ka Nea Vrasni gde ćete ubrzo uočiti Lidl. Za Lidl u Hrisupoliju, prođete isključenje za Kavalu i pratite putokaze za Ksanti, isključite se za Hrisupoli, na četvrtoj raskrsnici skrenete desno na put Delikati, pa onda ponovo desno ka Lidlu.

U Potosu se nalazi i diskont pića Vamvuras gde možete kupiti sve vrste tradicionalnih grčkih alkoholnih pića, kao što su: uzo, cipura, mastika, rakomela, domaće crno,belo i tore vino. Pored ovih pića, ovde možete pronaći i razne likere, konjak, vodku i druga žestoka pića. Vlasnik ja jako ljubazan, pa se degustacija pre kupovine podrazumeva. Diskont se nalazi na izlasku iz Potosa, kod vile Frančeska.

Supermarket Smile ćete pronaći uz magistralni put u Potosu, on je veći , bolje snabdeven i povoljniji od radnji koje se nalaze u centralnoj ulici. Dok ćete lanac marketa Prodos pronaći u Limenariji, po karakteristikama je sličan Smile-ju.

 

Pijaca

 

Kada je pijaca na Tasosu u pitanju, ona postoji u mestu Prinos ponedeljkom, i radi od 9h ujutro do 14h popodne. Pijaca nije toliko velika kao što smo mi navikli, ali na njoj možete pronaći garderobu, posteljinu, zavese, voće i povrće, neke suhomesnate i mlečne proizvode, kao i neke lokalne proizvode, u manjem obimu i po nešto nižoj ceni u odnosu na onu po radnjama.

 

Odeća i obuća

 

Kada je kupovina odeće i obuće u pitanju izbor nije prevelik. Pored manjih radnji sa letnjom garderobom, kupaćim kostimima i letnjom obućom, kojih ima u svakom mestu na ostrvu, u nekim mestima postoje i specijalizovane radnje, kao što je slučaj kod Potosa gde postoji prodavnica kožnih jakni.

U Potosu je većina radnji skoncetrisana u glavnoj ulici, koja vodi ka plaži. Tu ćete pronaći market sa svim potrebnim namirnicama, pekaru, najbolji giros u mestu “El Greco“, specijalizovanu radnju prirodnih proizvoda. Ovde možete kupiti domaći med, maslinovo ulje, džem, kolačiće, raznovrsne kozmetičke proizvode, sapune i mirisne sveće.

U Limenariji, pored uobičajenih radnji kojih ima i ovde, kao i u svakom mestu, možete pronaći specijalizovanu radnju za proizvodnju kožne obuće koja se nalazi u centru grada.

Ono po čemu je Tasos jedinstven, kada je reč o kupovini, to je nakit. Fabrika zlata Iris Gold se nalazi na oko 2km od Limenarije, i to je drugo mesto u Grčkoj gde možete pronaći ovaj ručno izrađen, unikatan nakit. Prvobitna zlatara se nalazi u Solunu, gde je osnovana jos 1973.godine.

 

Med

 

Nezaobilazna stvar za kupovinu na Tasosu,  jeste med od borovih iglica, po kome je ostrvo i nadaleko čuveno. Pored lokalnih, manjih prodavnica u kojima ga možete pronaći, preporuka je da ga kupite direktno od lokalnih proizvođača sa ostrva. Jedna prodična prodavnica sa domaćim medom, slatkim i suvenirima nalazi se u centru Teologosa; pa kada već dođete da posetite ovo autentično seoce, nemojte da zaboravite da obavite i kupovinu.

 

Maslinovo ulje

 

Isto se odnosi i na kupovinu maslinovog ulja. Ulje možete pronaći u svakoj prodavnici i marketu, takođe vam ga može obezbediti i skoro svaki vlasnik vile u kojoj boravite, ali preporuka je da ga kupite u selu Panagia u fabrici za proizvodnju maslinovog ulja. Ovde možete pronaći klasično maslinovo ulje, ali isto tako i sa raznim aromama (aromom limuna, ljute papričice, raznim lekovitim biljkama). Pored maslinovog ulja, u fabrici možete kupiti i sušene crne masline, i razne kozmetičke preparate napravljene od prirodnih sastojaka.

 

Tasos je jedinstveno mesto, po svojoj prirodi, lepoti, sadržaju koji nudi, pa tako isto i po mogućnostima za kupovinu. Kao što i sami možete da primetite, na Tasosu nećete doživeti iskustvo kupovine koje je vezano za velike tržne centre i lance supermarketa, pa ukoliko vam je to neophodno kako biste upotpunili svoj odmor, prilikom povratka sa Tasosa možete svratiti do Soluna.