Izleti na Tasosu

Izleti na Tasosu

Grčka ostrva kriju raj. Niko vam rečima neće opisati smaragdnu boju Egejskog mora koje je zagrlilo ostrvo po ostrvo, dok to ne vidite sami, a posebno bi trebalo lično iskusiti čari Tasosa.

Do ovog zelenog bisera Egeja možete stići trajektom iz Kavale. Ukoliko ste krenuli iz Srbije na Tasos, pre putovanja, trebalo bi pažljivo planirati kako doći do luke iz koje trajekti kreću. Dva izbora su pred vama. Jedan je Kavala, koja je bliže kad dolazite iz Soluna, a drugi izbor je Keramotiji, koji se nalazi na tridesetak kilomtera dalje. Kad ste već na trajektu, zaboravićete na organizaciju sigurno, jer misli će vam odlutati u daljine i poželećete da hranite galebove. Zato se unapred pripremite na dozu uživanja.

odmor, letovanje, more, grcka
Trajekt, Tasos

Šta treba videti na Tasosu?

Videćete mirno more i osetiti blago sunce, udisaćete miris borovine i lavande i to je ono što ne možete zaobići i po šta ste, uostalom i pošli. Obilazak i upoznavanje ovog ostrva podrazumeva da ćete prošetati Limenasom, glavnim gradom Tasosa, zatim Limenarijom i Potosom.

U Limenasu ćete obići antički amfiteatar i staru pijacu. Oboje će vam dočarati duh starog vremena. Tu, u blizini nalazi se i manastir Svetog Arhangela koji je smešten na liticama, visoko iznad mora. Fascinantan je stari grad Aliki, sa jednom od najlepših plaža. Ne propustite da se tu okupate.

tasos, grcka, letovanje, ostrvo, odmor
Kavala, plaža

Ako ste se pitali kakvo je grčko selo, otidite u Panagiju, staro živopisno mestašce koje ima fabriku maslinovog ulja. Ako želite da kupite za sebe pravo grčko maslinovo ulje, koje je najsličnije domaćem, nećete pogrešiti ukoliko se ovde snabdete potrebnim zalihama. U živopisnoj Panagiji obavezno posetite neku od poznatih, seoskih, tradicionalnih taverni. Dajte sebi oduška i na taj način, nećete se pokajati.

Ako vam se dopadne grčko selo i shvatite da vam osim plaža i kupanja, prija druženje sa lokalnim stanovništvom, onda napravite izlet i do Teologosa, seoceta koje se nalazi povrh Tasosa. Pitoma priroda i arhitektura s kraja 19. veka očaraće vas. Osim toga, nećete se vratiti gladni iz ovog mestašceta, jer su kuvari iz Teologosa poznati po fantastičnoj pripremi pečene jagnjetine. Uz jagnjetinu, služi se domaće povrće. Vino koje ovde popijete, prema legendi, pili su i grčki bogovi.

Smaragdno zeleni Tasos ima zlatnih momenata. Osim sunca, zaista, naići ćete na zlatarske radnje, pa ukoliko ste ljubitelj nakita, čuvajte novac.
Pecaroši će brzo pronaći mesto za sebe i to u samom Potosu, gde postoji dok namenjen ljubiteljima pecanja.

Oko Tasosa na krstarenje i na izlet do Kavale

Kao i svako drugo ostrvo, Tasos ćete najbolje upoznati ako mu „dotaknete“ obalu. Tako ćete videti sve plaže i otkriti prozirno čiste uvale. Najlepša mesta za kupanje su na severu ostrva. Ukoliko ste na organizovanom krstarenju, trebalo bi da postoji vreme predviđeno za uživanje na njima.

grcka, grad, letovanje, ostrvo, odmor, more
Kavala, Tasos

Ako na Tasos dolazite iz luke Kavala, gde se nalazi i aerodrom, setite se da se treba vratiti. Svakako biste Kavalu mogli posetiti bar jedno posle podne. Svratite u taverne, pojedite nešto iz tradicionalne kuhinje u restoranima koji imaju bogatu ponudu. Ovaj grad oslikava savršen spoj dve religije – hrišćanstva i islama i ima bogatu istoriju, što se uočava na svakom koraku. Osvajali su ga Filip Drugi i Aleksandar Makedonski, a Kavala će osvojiti vas svojim lepotama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × four =